Dünya üzerinde 1857 yılından bu yana kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar günü neden kutlanıyor biliyor musunuz? Bilmiyorsanız bu günün anlam ve önemini öğrendikten sonra çevrenizdeki kadınlar gözünüzde daha değerli bir hal alacaktır…
8 Mart 1857
Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde gerçekleşen olay sonrasında dünya üzerinde kadınlar günü kutlanmaya başladı. 8 Mart 1857 tarihinde yaşanan bu olayda 40.000 dokuma işçisi kadın daha iyi bir çalışma ortamı istemesi sebebiyle grev yaptı. Bu kadınlar tekstil fabrikasında çalışmaktaydı.
Tekstil fabrikasında çalışan emekçi kadınların grevine polis müdahalesi gerçekleşti. Polislerin göstermiş olduğu müdahaleye karşılık kadın işçiler fabrikanın içerisine saklanmak zorunda kaldı. Bu durum üzerine kadın işçiler fabrikanın içerisinde kilitli kaldı. Polisler işçilerin fabrikaya kilitli kalmasına sebep olunca ve fabrikada da yangın çıkınca 129 adet işçi kadın bu olayda can verdi. İşçi kadınların cenaze törenlerine 10.000’den fazla insan katıldı. Dünya üzerinde çok büyük bir olay olarak yerini aldı ve birçok kadın tarafından bu polislere yönelik eylemler yapıldı.
26-27 Ağustos 1910
Bu olaydan sonra Danimarka’nın Kopenhag şehrinde 26 ile 27 Ağustos 1910 tarihlerinde gerçekleşen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, tekstil fabrikasında ölen kadın işçilerin anısına bugünün kutlanması kararı alındı. Bugüne Dünya Kadınlar Günü (International Women’s Day) ismi verildi ve her yıl 8 Mart tarihinde kutlanmaya başlandı.
İlk başlarda kutlamalar ölen kadın işçilerin anısına göre gerçekleşti. 1977 yılına kadar kutlamalar oldukça sade ve küçük çaplı etkinlikler halinde tarihte yerini aldı.
İlk Kutlama
İlk Kadınlar Günü kutlaması ise Moskova’da gerçekleşti. 8 Mart 1921 yılında Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” kutlandı. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nın gerçekleştiği yıllarda ise bu özel günün kutlanması yasaklandı.
16 Aralık 1977
1960’lı yılların sonlarına doğru Kadınlar Günü’nün kutlanması ile ilgili yasaklar gündeme gelmeye başladı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 16 Aralık 1977 tarihinde alınan kararla birlikte “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya başlandı.
Türkiye’de Kadınlar Günü
Türkiye’ye gelindiğinde ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarının ilk olarak 1921 yılında yapıldığını görmekteyiz. Türkiye’de bugüne “Emekçi Kadınlar Günü” denmektedir. 1975 yılından itibaren yaygın bir şekilde kutlanan bugün kapalı mekanlardan sokaklara kadar taşınmıştır. Birçok büyük şehirde halk meydanlarında bugüne özel etkinlikler yapılmaya başlanmıştır. Kutlamaların yoğun bir halde yapılması Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun dikkatini çekmiştir. “Birleşmiş Milletler Kadınlar 10 Yılı” programı düzenlenen ABD’nin listesine Türkiye’de eklenmiştir. Türkiye eklendikten sonra “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi düzenlenmiş ve Türkiye’nin en başarılı ve ünlü kadın isimleri bu kongreye katılmıştır.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreli olarak Kadınlar Günü kutlanmamış, 1984 yılından sonra kutlamalara devam edilmiştir.