Babalar Günü Neden Kutlanır?

babalar günü neden kutlanır

Bu özel ve anlamlı gün öncesinde birçok kişi babasına sürpriz yapmak için hazırlanıyor. Genel olarak Haziran ayının ikinci haftasında kutlanan Babalar Günü için her yıl tarih değişikliği olduğundan takip etmek güçleşebiliyor. Peki Babalar Günü tam olarak ne zaman kutlanıyor ve neden kutlanıyor hiç merak etmiş miydiniz?

babalar günü neden kutlanır

Babasına hediyeler hazırlamak ve bu hediyeleri güzel bir kutlama eşliğinde vermek isteyenler için fazlasıyla önemli bir gün olan Babalar Günü’nde yapabileceğiniz el yapımı hediye fikirlerini de yazımızın altında bulunan diğer yazı başlıklarını takip ederek bulabilirsiniz.

2019 yılındaki Babalar Günü 16 Haziran Pazar gününe denk geliyor. Gelin birlikte bu özel ve anlamlı günün neden kutlandığını öğrenelim ve anlamını bilerek kutlamaya devam edelim.

Babalar Günü’nün Tarihi

babalar günü neden kutlanır

Evrensel ve özel günlerden biri olan Babalar Günü pek çok ülkede Haziran ayında kutlanmaktadır. Bu ülkelerde Haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan Babalar Günü bir diğer adı olarak Babaların Onur Günü olarak da bilinmektedir.

babalar günü

fiyat

İlk kez 19 Haziran 1910 yılında Babalar Günü kutlaması yapıldı. Amerikan İç Savaşı gazisinin kızlarından biri olan Sonora Smart Dodd tarafından yapılan kutlama Washington’ın Spokane şehrinde gerçekleşti. Küçük kız, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünerek babasının babalar gününü kutlamış ve bunun için 5 Haziran tarihini seçmiştir. Dodd’un babasının doğum günü 5 Haziran’dır. Fakat küçük kızın istediği gibi hazırlıklar tamamlanmayınca seçtiği tarihe Babalar Günü kutlaması yetişmemiş ve Haziran ayının üçüncü pazar gününe denk gelmiştir. Böylelikle Babalar Günü, bu küçük kız sayesinde her yıl Haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanmaktadır.

Babalar Günü’nün resmi olarak ilan edilmesi ise 1972 yılında karar verilmiştir. 1924 yılındayken Amerika birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge tarafından kutlamalar desteklense de resmi olarak tatil ilan edilmeyen Babalar Günü, 1966 yılına gelindiğinde yine o dönemin başkanı Lyndon Johnson tarafından desteklenmiş, Johnson tarafından Babalar Günü hakkında bildiri yayımlanmış fakat resmi olarak ilan edilmemiştir.

1972 yılına gelindiğinde ise dönem başkanı Richard Nixon tarafından Babalar Günü yasal olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde resmi olarak ilan edilmiş ve özel gün olarak bildirilmiştir.

Babalar Günü’nü Farklı Kutlayan Ülkeler

babalar günü neden kutlanır

Babalar Günü Türkiye’de her yıl Haziran ayının 3. Pazar günü kutlanıyor olsa da bazı ülkeler de hem tarih olarak hem de kutlama şekli olarak farklılıklar görülmektedir. Gelin birlikte bu kutlama stillerini öğrenelim.

Japonya

Babalar Günü Japonya’da “Chichi No Hi” olarak bilinmektedir. Her yıl Haziran ayının üçüncü Pazar günü kutlanmaktadır. Japon kültürünün ayrılmaz parçası çiçeklerdir. Japonya’da yaşayan çocuklar Babalar Günü’nde babalarına çiçekler vermekte, Japon tatlıları sunmakta ve el yapımı babalar günü hediyesi olarak origami sanatından yapılan hediyelerini vermektedir. Japonya’da Babalar günü ya öğle ya da akşam yemeğinde kutlanmaktadır. Ülke içerisinde Babalar Günü kartı üretimi yapılmaktadır.

Nepal

Nepalliler için Babalar Günü’nün farklı bir yeri ve önemi vardır. Ülke içerisinde en az yılbaşı kadar coşku ve heyecanla kutlanmaktadır. Çünkü Hindular, babalarını hem öğretmen hem koruyucu hem de kurtarıcı olarak görmektedir. Bir diğer ilginç bilgi ise bu ülkede Babalar Günü kutlaması için herhangi bir sabit tarihin olmamasıdır. Her yıl farklı bir tarihte kutlanan Babalar Günü genellikle Ağustos sonu ya da Eylül ayının başına denk gelmektedir. Nepalliler bu güne “Babu ko Mukh herne” demektedir. Dini olarak kutlanan bu günün Türkçe karşılığı “Babanın yüzüne bakma günü” olarak tercüme edilebilir.

Almanya

Almanlar Babalar Günü’nü Paskalya’dan 40 gün sonraki Perşembe günü kutlamaktadır. Bu gün Almanya’da “Vatertag” olarak bilinmektedir. Ayrıca diğer isimleriyle “Mannertag (Erkekler Günü)” ya da “Herrentag (Centilmen Erkeklerin Günü)” olarak da kutlanabilmektedir. Bugün geleneksel bir yiyecek olan “Hausmannskost” yenmektedir. Birçok okul ve iş yeri Cuma günü tatil ilan edilir. Ailelerin 4 gün boyunca keyifli ve zevkli bir şekilde tatil yapmaları sağlanır.

Tayland

Tayland halkı için Babalar Günü kutlaması çifte kutlama olarak bilinir. Taylandlılar krallarının (Bhumibol Adulyadej) doğum gününü de bugün kutlarlar. Bu nedenle geleneksel olarak çocuklar babalarına Canna (tespih) çiçeği hediye eder. Canna çiçeği Tayland ta erkeksi bir çiçek olarak kabul edilmektedir. Çiçeğin anlamı ise güç, kuvvet ve dinamikliktir.

Meksika

“Dia del Padre” olarak kutlanan Babalar Günü’nde Meksika’da babaların ve çocukların katıldığı 21 kilometrelik bir yarış yapılmaktadır. Yarışa katılmak isteyen Meksikalılar bir hafta öncesinde eğitime başlar. Yarış sonrası ise aileler arasında düzenlenen yemeklerle ve tatlılarla kutlanmaktadır.

Brezilya

“Dia dos Pais” olarak kutlanan gün, Ağustos ayının ikinci Pazar günü ve Anneler Günü’nden tam 3 ay sonra kutlanmaktadır. Brezilya’da Babalar Günü’nde babalar özel olarak çocuklarına kutlama yapmaktadır. Resmi tatil olarak ilan edilmemesine rağmen, babalar çocuklarıyla birlikte etkinliklere ve kutlamalara katılır. Çocuklarına özel hediyeler alan babalardır. Çocuklar ise babalarına sevgilerini gösterir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir