Daha önce yılbaşının neden kutlandığını merak etmiş miydiniz? Bu yazımızda sizlere yılbaşı neden kutlanır sorusunun cevabını vereceğiz. Batı kültüründen etkilenerek kültürümüze geçmiş olan yeni yıl kutlaması, yurtdışında kutlanan Noel’den farklıdır. Ülkemizde birçok kişi Noel ile yeni yıl kutlamasını karıştırmaktadır. Gregoryen Takvimi olarak da bilinen Miladi takvim, Papa XIII. Gregory tarafından Jülyen takviminin yerine yaptırılmıştır. Bu takvime göre Milad başlangıçtır ve Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüş süresi alınmaktadır. Yani 1 yıl, 365 gün 6 saatlik zaman dilimine denk gelmektedir.
Bu takvimin kullanılmaya başlandığı ülkelerde 1 Ocak tarihi “Yılbaşı” olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Miladi takvim Dünya üzerindeki birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. Aynı zamanda en güvenilir ve hassas takvim olarak da bilinmektedir. Senede yalnızca 10.8 saniyelik bir hata payına sahip olan bu takvimi kullanan ülkeler yeni yıl kutlaması olarak 31 Aralık gecesini 1 Ocak sabahına bağlayan gün yılbaşı kutlaması yapar.
Yılbaşı Nedir?
Yılbaşı, yılın son günü ve yeni bir yılın başladığı gün anlamına gelmektedir. Yılbaşı gecesinden sonraki gün yeni yılın ilk günü olarak adlandırılmaktadır. Miladi takvimi kullanan tüm ülkelerde yeni yılın ilk günü 1 Ocak olarak alınmaktadır.
Yılbaşının Anlamı Nedir?
Yazımızın başında da söylediğimiz gibi Yılbaşı ile Noel birbirinden oldukça farklıdır. Hristiyanlar tarafından 25 Aralık tarihinde başlayan ve 1 hafta boyunca kutlanan yeni yıl kutlamalarına “Noel” denmektedir. Bunun sebebi ise Hz. İsa’nın doğum tarihinin 25 Aralık olmasıdır. Hristiyanlar bu tarihi dini olarak benimsemiş olduklarından 25 Aralık itibariyle başlayan yeni yıl kutlamalarını dini olarak kutlamalarla geçirmektedirler ve bu haftaya “Noel Haftası” denmektedir.
Fakat Hristiyan olmayan ülkelerde Noel kutlaması yapılmaz ve dini bir özellik de taşınmaz. Örneğin ülkemizde yeni yıl kutlamaları yapılmaktadır. Noel kutlanmamaktadır. Yeni yılın da dini hiçbir özelliği bulunmamaktadır.
Neden Yılbaşında Alışveriş Yapılır?
Yılbaşı zamanında birçok aile ya da kişi özel yemekler hazırlar, evlerini süsler, çam ağaçlarını süsleyerek ışıklandırmalar takar ve yeni yılın gelişini böyle bir ortamda kutlar. Yakın akrabalar, arkadaşlar ya da eşlerle geçirilen bu zaman da yılbaşı için de alışveriş yapılmaktadır. Birçok kişi sevdikleri için yılbaşı hediyesi satın almaktadır veya kendi el emeklerini katarak hediyeler hazırlamaktadır. Bunun anlamı yılbaşının tamamen özel günlerden birisi olmasıdır. Yeni yıl kutlamasını doğum günü kutlaması olarak da düşünebilirsiniz. Yaşanacak yeni yıl için bir doğum günü kutlaması yapıldığını düşünürseniz neden hediye alındığını anlayabilirsiniz.
Yılbaşı Kutlaması Nasıl Yapılır?
Sevdiklerinizle beraber geçireceğiniz yılbaşı gecesi için özel hazırlıklar yapabilirsiniz. Evde kutlama yapabileceğiniz gibi turistik yerlere gidebilir, eğlence mekanlarında kutlama yapabilir ya da farklı aktivitelere katılabilirsiniz. Yılbaşı kutlaması tamamen eğlenmeye yönelik bir gece olduğu için canınız o gece hangi aktiviteleri yapmak istiyorsa bunları gerçekleştirebilirsiniz.